May 22, 2009

Assessment Center...un mod de evaluare necesar?!

Cu cateva zile in urma am avut ocazia sa aflu mai multe detalii despre conceptul de assesment center, concept care este vandut din ce in ce mai mult de catre companiile de consultanta in resurse umane si folosit in speta dar nu exclusiv de catre organizatii si corporatii foarte mari.
Dar ce este acest assessment center?...se defineste ca fiind o metoda de simulare a situatiilor dificile din mediul de lucru dar si a celor din viata de zi cu zi intr-un cadru artificial insa foarte apropiat de cel real, astfel incat sa se poata evalua abilitatile si cunostintele candidatilor la diferitele joburi intr-un mod cat mai obiectiv si realist posibil.
Ce contine un pachet de assessment?... o multitudine de exercitii/jocuri cu ajutorul carora candidatii isi pot dovedi/sau nu, abilitati, caractere, personalitati, dintre care as enumera: teste de personalitate, exercitii de aritmetica/logica, exercitii de interpretare si analiza de grafice si rapoarte financiare, exercitii de prezentare si jocuri de rol. Toate aceste exercitii si roluri se transforma intr-un profil al candidatilor care este interpretat de un psiholog si transmis catre potentialul angajator. Un astfel de pachet de assesment poate dura pana la 8 ore.
Carui tip de candidati se adreseaza aceasta metoda?...este foarte des intalnita in ultimul timp mai ales cand este vorba de pozitii de middle si top management.
Pare interesant, dar credeti-ma ca este un exercitiu foarte dur si solicitant...
Ce nu imi este mie foarte clar aici este pentru ce totusi nevoia de a exista si acest pas in procesul de recrutare si selectie...spun asta pentru ca ma gandesc la cum se recrutau managerii acum 5-10 ani cand pachetele de assesment nu erau atat de cunoscute ca si acum si totusi piata muncii de la acea vreme a dat manageri de top...avem oare intr-adevar nevoie de acest pas sau este si acesta un trend?...nu se poate oare incadra acest pas in interviurile cu specialistii de resurse umane din organizatia la care se accede?...sunt cateva intrebari si nedumeriri pe care le am in acest moment si pentru al caror raspuns vor mai trebui facute ceva cercetari...
T

No comments:

Post a Comment