Jul 2, 2010

Tehnici de Guerilla Negotiation - Episodul 4 - Trupe de guerilla

Vremurile prin care trecem par din ce in ce mai orientate catre orizonturi intunecate, avem cresteri de TVA, avem reduceri de salarii, avem inflatie...
In aceasta perioada este foarte clar ca orice companie care vrea sa tina pasul cu vremurile si care isi doreste sa supravietuiasca si sa isi faca cunoscut profesionalismul in business-ul in care activeaza face apel la diverse strategii pentru a ramane in limitele de profit stabilite prin eficientizarea activitatii si reducerea costurilor operationale (OPEX).
Una din strategiile pe care le intalnim deja este, mai ales pentru companiile care opereaza mari retele de retail sau banci care au foarte multe branch-uri in tara, renegocierea chiriilor locatiilor respective.
In afara de chirii se incepe studierea posibilitatilor de negociere pe contractele foarte mari de livrari de echipamente sau prestari de servicii.
Sunt negocieri care trebuie documentate foarte bine si pentru care se fac destul de multe pregatiri inainte ca intalnirile propriu zise sa se intample...astfel ca exista deja companii in care se formeaza echipe inter departamentale care sa pregateasca strategia de negociere. Aceste echipe sunt formate din cei mai buni negociatori in primul rand si din cei mai buni specialisti in diversele domenii sau departamente pentru care se va organiza negocierea.
Echipa deseneaza strategia de abordare, verifica posibilitatile si limitele pana la care se poate intinde negocierea, identifica riscurile care pot aparea in negociere si bineinteles se documenteaza in piata si la alte companii/surse despre orice detaliu ar putea sa devina o arma in avantajul lor in negociere.
Este clar ca avem de-a face cu o echipa de mercenari, foarte bine pregatiti fiecare in domeniul sau de activitate si care folosesc ca arme letale la inaintare cei mai buni negociatori...nebunii aceia care stiu sa mearga intr-o negociere exact pana la limita dintre succes si esec, acolo unde riscul se ridica pana la 99.9%...nebunii care mereu au un optimism debordant si care constienti fiind ca stau cateodata cu esecul in mana,il reneaga intotdeauna.

Seamana putin cu trupele alea din filme care sunt scoase la inaintare in acele cazuri foarte speciale?...poate ca da sau poate ca sunt doar basme...

T