Feb 27, 2010

Conceptul de licitatie inversa (reverse bidding)

Un concept aparut in anii 90 atunci cand s-a discutat si folosit pentru prima data o platforma de e-procurement.
Pe scurt, conceptul de licitatie inversa functioneaza in felul urmator: specialistii de Procurement introduc in platforma de e-procurement caietul de sarcini (specificatiile tehnice, draftul de contract, conditiile de calitate si devizul maxim acceptat pentru serviciul sau produsul respectiv), iar supplierii sunt invitati sa exploreze documentatia si apoi sa ofere de la pretul maxim propus, un pret cat mai mic....evident pretul cel mai mic castiga licitatia. Bineinteles ca metoda de reverse bidding poate functiona la fel de bine si in cazul n care nu se foloseste o platforma de e-procurement.
De ce am vrut sa scriu despre aceasta metoda de licitatie?...pentru faptul ca se observa din ce in ce mai mult noile tendinte de criza de a se folosi metode de procurement cumva alternative la cele clasice pentru a se reusi cat mai bine atingerea obictivelor bugetare.
Este o metoda mai simpla cumva fata de metoda clasica de licitatie (forward bidding) pentru ca dureaza mai putin timp analizarea datelor si este mult mai simplu de ales castigatorul licitatiei.
T