Jun 3, 2009

Work-Life Balance...exista sau nu?

Un concept aparut in anii '70 si care pe cat de important pentru noi, pe atat de dat uitarii de cele mai multe ori.
La ce se refera insa acest concept?...dupa cum ne arata si denumirea, la un echilibru...un echilibru intre viata profesionala, ambitiile care ne mana in lupta pentru pozitii bune si pentru o cariera stralucita pe de o parte si viata personala, familia, prietenii, pe cealalta parte.
Desi in ultimii 30 de ani tehnologia s-a dezvoltat foarte mult ceea ce in mod teoretic ar fi trebuit sa rezulte in mai mult timp liber pentru noi, din pacate volumul de munca se pare ca a crescut direct proportional cu boom-ul tehnologic. De ce?...foarte simplu, pentru ca pietele s-au dezvoltat foarte mult si au devenit concurentiale si astfel in afara de resursele tehnologice, implicarea noastra a necesitat o crestere foarte mare... si de aici implicit un mare dezechilibru care poate duce in prima faza la stres puternic, iar de aici numai de rau...nu ne mai implicam in viata sociala, in viata de familie, copii nostri devin dependenti de televizor, calculator si alte astfel de device-uri pentru ca noi nu mai avem timp, rabdare si vointa sa petrecem cu ei. Si exemplele negative pot continua pana la extreme, insa nu ne dorim sa se ajunga pana acolo.
Acum urmeaza si intrebarile de 100 de puncte a acestui articol...putem sa lasam toate problemele de la servici la usa apartamentului cand ajungem seara acasa?...putem sa nu ne mai gandim si dupa servici tot la servici?...putem sa facem o diferenta si o departajare clare si precise intre viata profesionala si cea personala?...aici cred ca fiecare dintre noi trebuie sa-si raspunda sie insusi, sa traga concluziile necesare si sa actioneze in consecinta...si asta pentru avem de creat un viitor...viitor care este creat de noi prin copiii nostri.
T