Nov 19, 2009

In criza cu optimism - Episodul 3

Vin alegerile...nu despre asta vreau sa scriu in acest articol pentru ca ar fi pleonasmic...alegeri...optimism, in nici un caz cei doi termeni nu pot sta impreuna, cel putin pana se va mai schimba o generatie.
Ce ne mai aduce bun criza?...s-au mai netezit oare preturile pe piata?
Pai sa vedem: au mai scazut preturile la apartamente, adica incep incet, incet sa se apropie de realitate; au scazut preturile la chiriile spatiilor de birouri ceea ce este foarte interesant pentru marile companii care acum ar trebui sa intre in renegocieri puternice cu proprietarii cladirilor in care au sediile. Cateodata cand vad preturile actuale ale pietei de real Estate imi vine sa rad de cata naivitate a fost cel putin pe piata romaneasca pana acum.
Am mai auzit din unele surse ca la anul vom avea pe piata romaneasca inca 400.000mp de spatii de birouri...asta face lucrurile si mai interesante pentru ca este de pe acum foarte clar ca vom asista la o competitie sangeroasa si care va duce preturile chiriilor si mai jos.
Povestesc despre aceste lucruri pentru ca mai toate companiile mari se confrunta cu scaderi ale revenue-urilor si atunci trebuie sa inceapa analizele detaliate ale bugetelor. Si cum bugetele de OPEX (cheltuieli operationale)sunt de obicei foarte mari si o buna parte din acestea este ocupata de chirii pentru spatiile in care companiile isi desfasoara activitatea, e un moment bun sa se inceapa analizele de detaliu cu scopul de a se eficientiza aceste chirii.
Si daca nu se poate face nimic in ce priveste eficientizarea chiriilor, oare nu s-ar putea eficientiza spatiul?....este nevoie oare de atat spatiu de birouri pentru ca o copmanie sa isi desfasoare activitatea in bune conditii?...spun asta pentru ca de obicei companiile mari aveau sedii mari cu vizibilitate, cu pretentii, care sa le confere expunere de brand...
Cred ca in viitorul apropiat multe din aceste concepte de business vor deveni istorie si noul slogan in business-ul de criza si chiar si post criza va fi : "Eficientizeaza/Optimizeaza!"
T