Feb 21, 2010

In open space...

Astazi vreau sa va spun o poveste despre open space...un spatiu deschis in care ne desfasuram activitatea in fiecare zi. Cele mai multe companii folosesc deja de ani buni conceptul de open space pentru unele din departamente. Imi aduc aminte cum lucram intr-un astfel de spatiu acum vreo 9 ani, pe vremea cand deja incepusem sa gust din savoarea corporatista in Customer Service...un departament care iti ofera sansa sa te obisnuiesti cu mediul corporatist, un fel de scoala a vietii corporatiste. Revenind insa la subiectul articolului, departamentul de Customer Service isi desfasoara activitatea in 99% din cazuri in spatiu deschis...toata lumea lucreaza in open space...specialistii, team leaderii, chiar si managerii stau in open space. Si desi pare stresant, mie unul nu mi s-a parut deloc asa...era asa o atmosfera de viata, de prietenie, era usor sa ne ajutam unii pe altii, era usor sa fim verificati de superiori, intr-un cuvant numai avantaje.
Ma gandeam ca daca avem atatea avantaje din a lucra in open space sa ne gandim ca si alte departamente ar putea sa iasa din birourile inchise, in open space...mai mult decat atat, sefii de departamente ar putea si ei sta in open space...ar fi numai avantaje...de la a sta in mijlocul oamenilor si a-i simti in fiecare moment cu problemele, dorintele si confruntarile lor, pana la avea un control informal asupra acestora in fiecare moment.
Directorii de departamente de cele mai multe ori isi pastreaza birourile inchise pe motiv ca exista multe intalniri, multe discutii confidentiale...dar si pentru acestea avem solutie: salile de meeting unde se pot purta astfel de discutii.

Si pentru ca parerea mea este ca statutul unui om nu este sub nicio forma dat de o "cusca", eu am ales sa lucrez in open space si chiar imi place. Imi place sa fiu alaturi de echipa mea, sa fiu mereu acolo printre oameni.
Voi ce parere aveti?
T