Feb 16, 2009

Procurement - cat de cunoscut este acest domeniu?

Cu totii am auzit de Sales, de Marketing, de Contabilitate, mai nou si de Customer Operations chiar de pe bancile facultatilor...dar despre Procurement?...
...eu am auzit prima data de acest termen cand m-am angajat la Connex, in Customer Operations...ma uitam pe Intranet sa vad si eu colegii, organizarea si departamentele din companie...si am dat si de Procurement...nu intelegeam deloc cu ce se ocupa...am inceput sa ma interesez si in cele din urma mi-am facut o oarecare idee despre activitatile din departamentul de Procurement...se vede ca pana la urma m-a urmarit mult acest termen care mi se parea ciudat la inceput, daca am ales o cariera in acest domeniu.
Vin insa cu urmatoarele intrebari: cum ar putea cineva care iese de pe bancile scolii sa-si aleaga o cariera in Procurement?...cum ar putea cineva sa stie sau macar sa afle despre ce este vorba in acest domeniu?...cum ar putea sa stie daca s-ar potrivi unui astfel de job?...destul de greu as zice, daca nu ajunge sa lucreze intr-o companie in care evident ca exista un astfel de departament si chiar si acolo sunt sanse de 50%/50% sa auda.
Iata ca avem de-a face cu un domeniu foarte important intr-un business sanatos, cu responsabilitati foarte mari, cu satisfactii la fel de mari, un domeniu in care sunt sigur ca multa lume ar fi interesata sa isi inceapa o cariera...dar cum sa faca asta cand Procurementul nu este cunoscut si nu se fac referiri la el nici macar in cursurile specializate de Managementul Afacerilor sau in altele asemanatoare de la facultatile cu profil economic?...promit ca atunci cand baietelul meu o sa mai creasca, o sa-i explic seara la masa despre ce este vorba in Procurement, macar el sa stie bine cu ce se ocupa tatal sau...
T

Six Sigma - o metoda de succes in perioade de criza?

Vorbeam cu un amic acum vreo cateva zile(n.r:multumesc Cosmin) despre cum se vor orienta diversele companii in aceasta perioada de criza economica si din vorba in vorba mi-a mentionat de o metoda de eficientizare a business-ului despre care se vorbeste din ce in ce mai mult in aceasta perioada ca despre o "reteta a succesului" in ce priveste reorganizarea, realinierea si eficientizarea activitatilor din companii.
Bineinteles ca eu nu auzisem mai nimic despre aceasta metoda si cum curiozitatea este una din caracteristicile ce ma definesc, am niceput sa caut informatii.
Ce este deci Six Sigma? - o strategie de managementul afacerilor dezvoltata de compania Motorola (din nou americanii sunt cu un pas inainte) in anul 1986 si care cunoaste o dezvoltare dein ce in ce mai puternica.
Ce face Six Sigma? - incearca sa identifice si sa elimine erori si defecte aparute in productie si in procesele de business, bazandu-se pe tehnici avansate de Managementul Calitatii dar si pe metode statistice. Aceasta foloseste deopotriva componente de management dar si componente tehnice proprii fiecarei linii de business.
Care este scopul final al Six Sigma? - reducerea costurilor si cresterea profitului. Fiecare proiect derulat cu ajutorul acestei metode urmareste o anumita secventa si are obiective bine definite.

De fapt din cate am putut eu sa inteleg documentandu-ma despre aceasta metoda, Six Sigma se bazeaza intr-o proportie foarte ridicata pe tehnici si analize de Project Management...adica nu stiu cat de mult "nou" aduce, insa faptul ca se bazeaza pe astfel de tehnici o face credibila.

Eu as paria ca orice companie ar putea sa-si dezvolte o metoda "Six Sigma" proprie, fara a avea nevoie de interventie din afara (training, consultanta), daca bineinteles se doreste acest lucru, pentru ca sunt sigur ca exista resurse foarte puternice care sunt capabile sa dezvolte metode de eficientizare a business-ului avand la dispozitie pentru studiu de caz chiar compania in care activeaza.
T