Mar 31, 2009

Procurement Project Management

Stiati ca exista Procurement si in Managementul Proiectelor?....da, Project Managerii care se respecta si care au de derulat proiecte de o foarte mare anvergura apeleaza la un specialist in Procurement care sa faca parte integranta din echipa de proiect. Cam ce ar putea sa faca un om de Procurement intr-o echipa de proiect....pai sa vedem cam care sunt activitatile de Procurement raportate la etapele proiectului:
-Initierea proiectului....in aceasta etapa Procurementul inca nu isi intra in rol;
-Planificarea proiectului...in aceasta etapa exista planificarea achizitiilor si planificarea contractarilor, care functioneaza in mod identic cu planificarea proiectului;
-Executia proiectului...in aceasta etapa exista cererea/primirea raspunsurilor de la vendori (primirea ofertelor comerciale, a diverselor informatii) si selectia finala a vendorilor
-Monitorizarea si controlul proiectului...in aceasta etapa intervine activitatea de administrare si derulare a contractelor de achizitie
-Incheierea proiectului...in aceasta etapa intervine activitatea de acceptanta tehnica, calitativa si cantitativa a produselor/serviciilor si incheierea contractelor de achizitie.

Iata ca cele doua domenii se pot interconecta si conlucra in mod eficient, pentru ca dupa cum am aratat si mai sus, activitatea de Procurement se poate construi si ea pe baze de Project Management.
T

5 comments:

 1. Personal mi se pare aberant ca atunci cand te crezi PM sa nu apelezi si la Procurement. Nu pentru proiecte de anvergura, ci pentru orice proiect care inseamna achizitii. Normal ca daca proiectul tau inseamna sa cumperi 10 creioane colorate nu vei apela la procurator. Dar altfel trebuie sa fii un imbecil si doar cu numele PM daca nu apelezi si la procurement

  ReplyDelete
 2. Procurement se leaga perfect de Project Management prin extensie de la ideea de gestionare si management de resurse, pe care le procuri de undeva... Daca ai un proiect serios de gestionat, ori care implica achizitii de orice fel (mai putin creioanele :) ), e normal cunosti notiuni de Project Procurement Management macar, daca nu sa apelezi la un specialist.

  ReplyDelete
 3. As dori sa va raspund amandurora pentru ca ati facut referire la acest subiect, ca nu de putine ori aceste consumabile si accesorii pot sa atarne mult in procesul de costs savings.

  ReplyDelete
 4. salut . As vrea sa te intreb daca exista si job de Procurement Project Manager in departamentul de Achizitii al unei firme (furnizoare de servicii/proiecte, de exemplu)

  ReplyDelete
 5. Salut Eduard,

  Sigur ca exista acest job definit in departamente de Procurement...de cele mai multe ori aceasta pozitie se intalneste la companii integratoare, care ofera solutii integrata clientilor lor, evident pe baza de proiect. Ca exemple de astfel de companii as putea sa iti dau Nokia, Ericsson, Huawei, HP, IBM, Oracle.
  La companiile client nu vei gasi o astfel de pozitie care sa integreze si functiunea de Procurement si pe cea de Project Management.

  T

  ReplyDelete