Feb 4, 2009

Teoria conspiratiei sau cum alimentam NOI criza

Mi-a placut acest film...ideea de film care la inceput te face sa crezi ca e doar o comedie banala de tip hollywoodian si care pe masura ce actiunea evolueaza se transforma intr-un thriller de mare interes...o idee care se aseamana cu ceea ce as vrea sa scriu eu in acest articol.
Ok, suntem in criza, e urit, dar cum am putea sa ajutam la diminuarea acestui fenomen? Toata lumea e stresata de aceasta situatie si incepe sa stringa cureaua, sa se uite de doua ori inainte de a cumpara ceva de pe raft, sau chiar sa nu mai cumpere. Insa oare este bine sa facem asa? Oare facem multa economie de bani (ca sa stringem o bruma de cash pentru zile negre) daca actionam in acest mod? Eu nu cred...ba mai mult, cred ca prin aceste actiuni nu facem altceva decat sa alimentam fenomenul de criza si practic sa contribuim la aceasta conspiratie universala... o sa incerc sa expun printr-o schema logica ceea ce gandesc: cumparam/consumam mai putin =>scade productia=>se inchid plant-uri=>creste somajul=>creste inflatia=>nu mai are cine sa ia credite/sa faca depozite=>bancile ramin fara lichiditati si nu mai pot sprijini pe cei care au nevoie de credite pentru investitii sau pentru nevoi personale=>industriile sunt in cadere libera=>colaps economico-financiar - aici se inchide cercul si incepe haosul.
Totul se reduce la un cerc....dar cum facem sa deschidem cercul?....cred ca mai degraba ar trebui sa ne gandim cum sa nu inchidem acest cerc din care cu greu se poate iesi. Este destul ca Media alimenteaza si exacerbeaza fenomenul, nu e cazul sa contribuim si noi la inrautatirea acestei situatii pentru ca nu facem altceva decat sa conspiram in mod direct impotriva fiecaruia dintre noi.
Asa ca pentru a pastra echilibrul, ideal este sa ne comportam ca pina acum si sa nu schimbam mari lucruri in viata noastra....in aceasta perioada este important sa fim ceva mai vigilenti si sa nu risipim, insa nicidecum sa devenim radicali in decizii in speranta ca actionind astfel ne va fi mai bine.
Si daca tot ne place sa conspiram, macar sa o facem intr-un mod constructiv....eu o sa iau exemplul personajului lui Mel Gibson, acela de paranoic optimist...voi?

1 comment:

  1. Nu sunt neaparat de acord. Chiar daca e adevarat ce spui. Am ajuns in aceasta criza datorita supraconsumului. Datorita faptului ca se consuma mult mai mult decat se castiga. Si la un moment dat s-a spart buba. Cumpatarea e necesara. Ipotecile trebuie sa dispara, preturile trebuie sa scada. Chiar daca asta este dureros. Poate si pentru noi. Sistemul e gresit din punctul asta de vedere. Nu este normal sa luam credite pe care sa le platim toata viata. De 3-4 ori valoarea creditului. Sa nu uitam cati bani se fac din asta. Parerea mea este ca trebuie schimbat sistemul. Asa ca da, e bine sa ramai optimist - poate iese ceva bun din asta.

    ReplyDelete