Feb 9, 2009

Manager vs. Leader...

Din ciclul trenduri...ne place din ce in ce mai mult sa comparam lucruri, obiecte, activitati, sa facem asa numitele "versusuri"...si daca tot incercam cu totii sa fim trendy, sa fim la curent cu toate noutatile, ma gandesc sa fac si eu o astfel de comparatie...
De aceasta data nu voi face un versus intre doua telefoane mobile sau intre doua automobile, ci intre doua tipuri de "conducatori".
Care sunt diferentele dintre un Manager si un Leader?...este o intrebare care s-a ridicat de foarte multe ori si la care s-au gasit raspunsuri din cele mai variate...subiectul nu este nici nou si nici inedit, insa importanta sa face ca acesta sa apara mereu in prim plan...

Pentru ca argumentele acestei comparatii sa fie vizibile si clare, voi face acest versus prin prisma oamenilor din echipa...cred ca asta conteaza de fapt cel mai mult, sa ne dam seama cum ii vad acestia pe proprii lor sefi.
Din experienta mea de pina acum, factorul determinant in aceasta comparatie este motivarea oamenilor din subordine si modul de abordare al problemelor.
O sa iau pe rand cei doi termeni si voi analiza caracteristicile fiecaruia, pentru a puncta diferentele evidente.

Manager...este o functie administrativa care este oferita in semn de recunoastere a unor abilitati sau a senioritatii intr-o companie si care astazi este si maine poate sa nu mai fie...
Acesta considera ca are subordonati care respecta si urmeaza deciziile pentru ca este hotarirea superiorului si pentru ca sunt platiti sa faca asta.
De obicei managerii sunt orientati numai catre rezultate si fac orice le sta in putere sa ajunga la aceste rezultate, pentru ca in fond si ei sunt la rindul lor subordonati, nu-i asa?...
...le place confortul si nu le place sa se aventureze si sa riste...e oarecum logic, nu?...

Leader...este un fel de a fi...o trasatura de caracter cu care te nasti, traiesti si pleci apoi de pe aceasta lume purtind-o cu tine...
Leaderul renunta la autoritatea formala data de pozitie (pentru ca nu de putine ori se intimpla ca un leader sa fie si manager), incercand sa-si apropie echipa si sa atraga prin metode atipice pentru mediul de business, astfel incat oamenii sa ajunga sa il urmeze in mod voluntar si nu constransi de ierarhie.
Leaderul este o persoana charismatica, care trece de multe ori peste sabloane si clisee pentru a ajunge, prin exemple si comparatii care nu au legatura cu business-ul, la inima echipei.
Acesta gaseste mereu solutii de motivare a oamenilor, altele decat solutiile materiale....implica oamenii in proiecte, ii responsabilizeaza, le cere parerea pe diferite teme, le cere ajutorul cand are nevoie...face in asa fel incat oamenii sa se simta intr-adevar de folos si sa simta ca ceea ce fac este intr-adevar important...este orientat catre oameni deoarece considera ca propria sa dezvoltare depinde de acestia, se considera ca fiind parte integranta a echipei; se considera mai degraba un troubleshooter decat un sef si nu uita niciodata de unde a pornit.
Leaderul nu are aversiune sau teama in a-si asuma riscuri, considerand normal ca in activitatea sa existe si astfel de momente.
Unele cercetari spun ca exista persoane care desi nu s-au nascut leaderi, au devenit ca raspuns la probleme/handicapuri avute in trecut pe plan personal sau socio/profesional....e o teorie de luat in calcul, insa eu ramin la parerea ca cine este leader, asa s-a nascut, asta este natura lui si va ramine asa pina la capat....

....si nu in ultimul rand, un Leader poate oricand sa fie si Manager, insa reciproca nu este valabila.

3 comments:

  1. Salut! Aici nu sunt total de acord cu tine. In ceea ce priveste Leaderul (Felicitari pt ca il scrii corect) ai dreptate. Leaderul este acela care prin charisma sa profesionala, fizica, de inteligenta sau sociala se autopropaga in comunicate si reuseste sa aduca multimile pe un track.
    despre manageri insa... In primul rand tu pleci de la ideea ca aceasta functie este una prin care ti se recunosc niste merite. Wrong. Aceasta este o gandire romaneasca. Sorry ca iti spun.
    To manage something inseamna sa administrezi ceva. Da, este o functie administrativa. Da, ai subalterni. Dar nu trebuie sa fie o recunoastere a nu stiu ce. Nici macar a senioritatii. Senioratul se plateste cu bani (vechime in munca, vechime in segment sau chiar seniorat) si poate sa insemne si 25% din ce ai. Managementul este o functie de conducere. Nici macar nu este obligatoriu sa ai abilitati de leader. Si nu - nu esti Director. In Romania intalnesti multi papitoi care se lauda la 25 de ani cu pachete manageriale desi ei sunt Sales Manager (Administratori Vanzari si nu Directori de Vanzari cum au fost traduse n functiile... si sunt simplii vanzatori, de obicei de Vanzari Directe). Un adevarat Director in engleza il gasesti ca Director. Uneori ca Head Of (Directorate mai mici, mai mult decat Team Leader si mai putin ca Director).

    De asemenea nu orice nume are manager in denumire este si Manager. Project Manager, Sales Manager sau Account Manager (ca sa nu vorbesc de Assistant Manager tradus de o pitipoanca "Director de Asistenti) sunt functii cu si mai mare impact pur administrativ. In Romana se numeau: Sef de Proiect, Administrator de Vanzari sau de Conturi, nu mai spun de Secretara / Asistent a managerului.

    Sunt multe de spus.

    Esenta articolului tau este buna si poate ar trebui analizata si mai mult diferenta dintre cei care chiar sunt leaderi si cei care sunt specialisti... si normal, pe undeva se baga si fripturistii...

    Si am uitat de Coordonatori care de multe ori si in companii care stiu ce inseamna cultura corporatista un Coordinator este superior unui manager, fiind de multe ori legatura intre Project Manageri, Manageri, departments (pe de o parte) si a cate unui Director sau Grup de Directori / Sefi de departamente.

    Cu stima

    Bogdan

    ReplyDelete
  2. Eu am analizat termenul de "manager" asa cum se gaseste el in acceptiunea teoriilor de business, fara a detalia cazuri particulare...asta nu inseamna ca voi contrazice punctul tau de vedere care este foarte corect.

    ReplyDelete
  3. Mi-am dat seama. Practic nici eu nu te-am contrazis... Ci oarecum am aratat si alta fateta a acestui diamant (oare diamant?... noroc ca rahatu nu are fatete:)))) )
    Si fiind pe alta fateta mi-am permis s anu fiu de acord...un picutz...fara a te contrazice insa

    ReplyDelete