Feb 5, 2009

Crisis Procurement - Episodul 5 - Bits & Pieces

Dupa cum spune si titlul noului episod din deja cunoscuta saga de capa si spada (sper sa nu ajunga pina la urma un fel de Dallas Reloaded), ma gandesc ca in situatia de criza care este pe cale sa se instaleze sa expun si cateva elemente care de obicei sunt trecute cu vederea la nivel de Procurement mai ales in marile corporatii ele fiind considerate "bits&pieces" sau intr-un sens mai putin ironic "consumabile" si "accesorii".
Haideti sa incercam sa vedem cam cat a cheltuit in ultimul an compania in care activam pe rechizite, protocol, pe cafeaua si apa de la bucatarie.....s-ar putea sa avem o surpriza....neplacuta...din punct de vedere Procurement. E momentul sa facem o analiza mai detaliata si sa intram mai adinc si in aceste elemente. Nu vreau sa se inteleaga de aici ca militez pentru scaderea costurilor prin privarea oamenilor de apa, cafea si instrumente de scris....ar fi intr-adevar frustrant....insa se pot regandi....
Frustranta poate parea la prima vedere si pentru unii dintre noi cei din Procurement aceasta activitate(sau mai bine zis aceste elemente) echivalata cu o corvoada si o decadere, dar nu e chiar asa...pentru ca asta este specializarea noastra si obiectivul este sa dobandim cel mai bun produs/serviciu potrivit nevoilor de business, in cele mai bune conditii de pret, calitate,termeni contractuali, blah, blah....indiferent de natura acestuia...un om valoros de Procurement poate negocia/achizitiona orice tip de produs/serviciu, asa cum un om valoros de Sales dupa parerea mea poate vinde orice. Practic ne intoarcem la ce povesteam intr-un articol mai vechi...satisfactia noastra este rezultatul negocierii....si credeti-ma, se pot obtine rezultate remarcabile inclusiv din regandirea sau repozitionarea acestor "bits&pieces".
Dar gata, ma opresc aici cu acest episod pentru ca deja incep sa intru incet dar sigur in notiuni de Guerilla Procurement, subiect pe care il voi trata la momentul potrivit....

2 comments:

  1. Salut

    Tu mai tii minte la Zapp cand un sef de-al nostru intreba de ce in Septembrie se cereau de 5 ori mai multe pixuri si creioane de catre oameni care erau chiar manageri, cu salariu mare...? Si raspunsul vostru a fost: pai a inceput scoala... si un anume manager avea copil...si era greu sa dea din salariu de 900 euro un creion si un caiet... Sunt de acord ca uneori in Procurement trebuie analize... Uneori insa se ajunge in extrema cealalta.

    ReplyDelete
  2. Ai perfecta dreptate in ceea ce ai scris, insa aici totul tine de etica si bun simt(daca acestea exista, impreuna sau separat)...din pacate e o vorba care spune ca omului pe masura ce are mai mult, nu ii ajunge si vrea si mai mult...deci, de ce sa nu ia pixuri gratis daca se poate, chiar daca salariul pe care il are ii permite sa cumpere o librarie intreaga?

    ReplyDelete