Feb 16, 2009

Six Sigma - o metoda de succes in perioade de criza?

Vorbeam cu un amic acum vreo cateva zile(n.r:multumesc Cosmin) despre cum se vor orienta diversele companii in aceasta perioada de criza economica si din vorba in vorba mi-a mentionat de o metoda de eficientizare a business-ului despre care se vorbeste din ce in ce mai mult in aceasta perioada ca despre o "reteta a succesului" in ce priveste reorganizarea, realinierea si eficientizarea activitatilor din companii.
Bineinteles ca eu nu auzisem mai nimic despre aceasta metoda si cum curiozitatea este una din caracteristicile ce ma definesc, am niceput sa caut informatii.
Ce este deci Six Sigma? - o strategie de managementul afacerilor dezvoltata de compania Motorola (din nou americanii sunt cu un pas inainte) in anul 1986 si care cunoaste o dezvoltare dein ce in ce mai puternica.
Ce face Six Sigma? - incearca sa identifice si sa elimine erori si defecte aparute in productie si in procesele de business, bazandu-se pe tehnici avansate de Managementul Calitatii dar si pe metode statistice. Aceasta foloseste deopotriva componente de management dar si componente tehnice proprii fiecarei linii de business.
Care este scopul final al Six Sigma? - reducerea costurilor si cresterea profitului. Fiecare proiect derulat cu ajutorul acestei metode urmareste o anumita secventa si are obiective bine definite.

De fapt din cate am putut eu sa inteleg documentandu-ma despre aceasta metoda, Six Sigma se bazeaza intr-o proportie foarte ridicata pe tehnici si analize de Project Management...adica nu stiu cat de mult "nou" aduce, insa faptul ca se bazeaza pe astfel de tehnici o face credibila.

Eu as paria ca orice companie ar putea sa-si dezvolte o metoda "Six Sigma" proprie, fara a avea nevoie de interventie din afara (training, consultanta), daca bineinteles se doreste acest lucru, pentru ca sunt sigur ca exista resurse foarte puternice care sunt capabile sa dezvolte metode de eficientizare a business-ului avand la dispozitie pentru studiu de caz chiar compania in care activeaza.
T

3 comments:

  1. Six Sigma este o metoda. Mai sunt si altele. Cred ca pana la urma nu conteaza pe care o alegi cata vreme alegi sa faci ceva, cata vreme te preocupa calitatea produselor si serviciilor tale. Sigur, Six Sigma se poate aplica in orice environment, dar eu as recomanda celor care au fabricatie. Oricum, vezi tu, ca sa implementezi sig sigma iti trebuie oameni calificati si certificati, chestie care se obtine cu bani multi. Informatie libera nu prea exista in acest domeniu.
    Eu recomand companiilor pe perioada de criza sa fie atente mai ales ce consultanti aleg. Aici se dau cele mai mari tepe. Un consultant bun este atat de greu de gasit... Intre timp companiile aleg consultanti cu nume (PWC, E&Y and so on) care de obicei trimit "seniori" cu 2 ani de experienta sa te invete pe tine cum merge treaba. Si asta la niste preturi... Nu, nu ma intelegeti gresit, exista si reversul, "consultantii" care cu cateva mii de euro (2-3000) iti fac un sistem de management complet. Dar complet copiat de alta companie. Care il avea copiat de la alta companie. Si asa se iau tepe mari.
    In concluzie, mare atentie la alegerea consultantului. Poate induce costuri uriase, mai ales implementand un mod de lucru de multe ori total ineficient.
    Un consultant bine ales, trebuie sa inteleaga business-ul, sa il simta. Si poate reduce mult costurile.
    Am deviat... Asta e :)

    ReplyDelete
  2. Si atunci vin eu si completez...ce consultant poate fi mai in cunostinta de cauza decat propriul angajat?

    ReplyDelete
  3. Pai e si nu e asa...
    Daca ai oameni capabili, foarte bine. Daca au si timp, excelent. Tu stii, eu sunt de meserie consultant. Si unul bun :). Fara falsa modestie :). Si eu zic ca un consultant bun e indispensabil. A, eventual angajeaza-l, daca il gasesti si daca vrea. Cum e mai rentabil sa lucreze un om pentru tine e alta discutie.
    Revenind, problema cu angajatii este ca nu isi fac timp pentru proiecte de asemenea anvergura. Si ca nu vad business-ul de sus, in intregul lui. Ca nu reusesc sa vada padurea din cauza copacilor.
    Raman la parerea mea: angajati consultanti dar cu mare grija.

    ReplyDelete