Nov 13, 2010

Rezistenti la schimbare

Este o reactie cu care ne intalnim la tot pasul...fie ca este o schimbare in bine sau nu neaparat, devenim inflexibili si opunem rezistenta la schimbare.
De obicei nu este foarte dificil sa ne dam seama daca o schimbare propusa este in bine sau nu. Dar de cele mai multe ori este un instinct al omului (instinct de autoaparare, de protectie a sinelui) de a face fata schimbarii prin negarea acesteia.
Presupunand ca de obicei cine se gandeste sa faca o schimbare o face pentru binele oamenilor din jur, persoana in cauza are datoria de a argumenta cat mai bine schimbarea, de a o promova in asa fel incat oamenii sa o perceapa in adevaratul sens al cuvatului.
Mi-a venit in minte un exemplu care este atat de contradictoriu pentru oamenii asupra carora ar avea un impact incat ar putea deveni conflictual de stresant...se poate sa se intample ca unei persoane sau grup de persoane sa se scada salariul ceea ce nu e intotdeauna rezultatul unei slabe performante ci poate fi cauzat de tot felul de intamplari (vezi criza economica)...la extrema cealalta nu de putine ori am putut vedea oameni care au fost promovati si li s-a marit considerabil salariul iar apoi au fost in pozitia de a pleca de pe postul respectiv definitiv...intr-adevar acest exemplu contine doua extreme, insa acestea exista si daca stam sa ne gandim putin sigur ne-am intalnit cu astfel de cazuri.
A ramane deschisi si a incerca sa nu negam schimbarile si a folosi ratiunea, logica si nu de putine ori inima ne poate ajuta sa vedem laturi ale schimbarilor ce ni se petrec de care am putea sa fim uimiti...de ce sa nu ne gandim pozitiv si sa incercam sa exploatam ceea ce ar putea fi constructiv dintr-o schimbare?...am elimina stresul, gandurile negative inutile si am putea sa vedem dincolo de prima impresie?

T