Jul 21, 2010

Micromanagement - o alta metoda de management

Am inceput acum ceva vreme (cred ca e deja un an de atunci) sa povestesc despre unele dintre stilurile de management practicate prin diversele organizatii, stiluri care nu prea cadreaza cu leadershipul.
Astazi dupa ceva vreme de cand nu am mai scris despre acest subiect ma gandeam sa povestesc cate ceva despre stilul numit "micromanagement"...cand ma gandesc la denumire ma duc cu gandul intr-un laborator de cibernetica insa culmea chiar nu are neaparata legatura cu tehnologia, ci doar cu un anumit stil de conducere.
Managerul care practica acesta metoda este acela care nu are niciodata, dar absolut niciodata incredere in oamenii din echipa sa, ii considera clar incapabili si se simte obligat mereu sa dea ordine si instructiuni. Pentru acesti manageri, nimic nu este bine niciodata, ei nu lauda oamenii niciodata, ei doar critica.
Cum s-ar simti un om cu un astfel de sef?...fara incredere in sine, dependent total de decizia sefului, incapabil.
Ce ar face un om cu un astfel de sef?...ar pleca imediat din organizatie sau ar ramane un frustrat.
Exista si momente, dar doar momente in care este cumva nevoie de un astfel de stil de management, mai ales in cazul unor persoane care sunt noi pe o anumita functiune sau daca este vorba de un proiect care are nevoie de o atentie deosebita asupra oricarui detaliu.
Managerilor care folosesc aceasta metoda de conducere nu le place sa fie ignorati, le place sa fie ascultati in permanenta, asta pentru ca la randul lor au frustrari si limite care ii determina sa fie asa.
Este foarte greu de lucrat cu astfel de persoane, insa daca este necesar, cu putin tact se poate supravietui.

T