Feb 11, 2009

Post-Hoc Management...o alta teorie de management

Daca tot am inceput sa scriu acum ceva timp despre teorii de management cu denumiri cumva iesite din tipare, ma gandeam sa continui cu asa numitul Post-Hoc Management...o teorie de management care nu este deocamdata recunoscuta in mod formal ci doar la nivelul argoului de business.

Unde?
In companii de dimensiuni mici, unde nu exista un sistem de lucru formal iar stilul de conducere al high management-ului este unul de tip autocratic. In foarte putine cazuri se regaseste in companii de mari dimensiuni, unde rezultatele au prioritate in fata oricarei reguli, politici ori proceduri.
Cand?
Intotdeauna...din pacate acest tip de management nu tine cont de marimea businessului, a echipei sau de anvergura proiectelor.
De ce?
Pentru ca in aceasta teorie managerul se considera ca fiind judecatorul suprem, sau "The Manager", el are intotdeauna dreptate, nu poate fi niciodata invinovatit de absolut nimeni si nimic, iar a-l contrazice vreodata...hm, asta deja se numeste crima si va fi judecata ca atare...de fapt motivul ascuns este ca abordind astfel problema, managerul respectiv nu va putea fi niciodata inlaturat si isi va asigura postul "pe termen lung".
Cum?
De cele mai multe ori se manifesta prin existenta unor obiective vagi, iar daca se cer clarificari referitoare la acestea, raspunsul este: "Tu esti expertul, ar trebui sa stii deja, din acest motiv ai fost angajat".
Acestui tip de management i se poate alatura fara probleme expresia: "Managerul trebuie sa conduca"... si nicidecum sa se implice impreuna cu echipa in derularea proiectelor.
Managerii adepti ai acestui stil se considera un fel de "experti atotstiutori" al caror rol este sa spuna oamenilor cum sa NU faca anumite lucruri, iar in momentul in care exista o problema sa intrebe: "De ce NU ai facut....?", ca mai apoi sa incheie cu: "Ar fi trebuit sa faci asa cum ti s-a spus..."...desi nu i se spusese nimic.
De asemeni acestia nu angajeaza niciodata oameni foarte buni pe un anumit post....este riscant, nu?
Si de cele mai multe ori se victimizeaza incercand sa spuna peste tot ca sunt inconjurati de oameni prosti si incompetenti si ca in acest fel nu se poate lucra.

Este o metoda de management de evitat, care scoate in evidenta nevoia de a controla si de a avea statut, interesul 0(zero) fata de valorile umane si tendinta acuta inspre indobitocirea oamenilor...metoda pe care din pacate, desi inca nu este considerata o teorie formala de management, o intilnim foarte des...

No comments:

Post a Comment